Schotland blijft in het Verenigd Koninkrijk en dus maakte de pond een vreugdesprongetje. Minder blij zijn ze in Frankfurt. De ECB-veiling voor spotgoedkope langlopende leningen voor banken is totaal geflopt. Arne Petimezas praat je bij over beursdag 19 september.
1. Het is eigenlijk al geen nieuws meer, maar toch. De Schotten hebben tegen afscheiding van het Verenigd Koninkrijk gestemd met een relatief comfortabele meerderheid van 55 tegen 45 procent. Alex Salmond, de Schotse premier en het brein achter de afscheidingsbeweging, erkende de nederlaag. En de teleurstelling was van zijn gezicht af te lezen. De Schotten en de regering gaan nu steggelen over de extra machten die de regering in Westminster heeft beloofd aan het Schotse parlement.
2. En is nu volgens de markten de geest van het separatisme terug in de fles? Voor het Verenigd Koninkrijk wel. Ten opzichte van de dollar heeft het pond de door het referendum veroorzaakte verliezen grotendeels ingelopen. Vanwege de onzekerheid over het Schotse referendum begonnen markten te gokken op een uitstel van de eerste renteverhoging door de Bank of England. Dat is nu teruggedraaid. Omdat Spanje zijn eigen problemen heeft met separatisme – Catalonië – begon de risico-opslag op Spaanse staatsleningen wat op te lopen. Die extra risico-opslag is er inmiddels uitgelopen.
3. De ECB’s eerste veiling van spotgoedkope langlopende leningen aan banken is geflopt. Banken namen slechts 82,6 miljard euro op, iets meer dan de helft van de marktverwachting en ver onder de bijna 200 miljard euro die in theorie mogelijk zou zijn. ECB-president Mario Draghi wil de ECB-balans opblazen van het huidige niveau van 2,0 biljoen euro naar 2,7 tot 3,0 biljoen euro om de euro te verzwakken, de inflatie aan te wakkeren en de economie te stimuleren.
Draghi had gehoopt dat banken het leeuwendeel van de groei voor hun rekening zouden nemen door zo veel mogelijk te lenen, maar dat plan lijkt te mislukken. Dat betekent dat de ECB zelf meer obligaties moet gaan kopen om de doelstelling te halen, wat lastig gaat worden zolang staatsobligaties zijn uitgesloten.
4. En de geflopte veiling kan nog een grotere flop worden. Vandaag maakt bekend hoeveel banken aflossen op de oude goedkope langlopende leningen die de ECB eind 2011 en begin 2012 verstrekte. Lossen banken veel meer dan normaal af, dan is de netto-opname bij de veiling van donderdag dus feitelijk nog lager.
5. Oliedienstverlener SBM Offshore mag pas weer meedingen naar opdrachten van de Braziliaanse staatsoliereus Petrobras als het een “probleem” oplost. Die cryptische uitspraak komt van de technologiedirecteur van Petrobas, José Antonio de Figueiredo, meldt Bloomberg News. Eerder dit jaar rondde SBM een intern corruptie onderzoek af. De conclusie was dat er bewijs was dat werknemers zich in Afrika schuldig hebben gemaakt aan corruptie. Maar In Brazilië kon er geen belastende informatie worden gevonden. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft nog steeds een corruptieonderzoek lopen tegen SBM.
6. Koopt eigen waar, dan helpen wij elkaar. Onder dat motto gaan een aantal Nederlandse pensioenfondsen investeren in Nederlandse hypotheken. Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT), Pensioenfonds Hoogovens (SPH) en het pensioenfonds grafische bedrijven PGB gaan zelf hypotheken aanbieden via Munt Hypotheken. De drie fondsen zouden voor 2 miljard euro in de hypotheekmarkt stappen, meldt de Telegraaf.
7. François Hollande op weg naar het schavot. De meest impopulaire Franse president ooit hield gisteren zijn halfjaarlijkse persconferentie. Hij sprak zoveel mogelijk over buitenlandse zaken om zo min mogelijk in te hoeven gaan op de treurige toestand van de Franse economie. Maar de boodschap over de economie was duidelijk: Hollande is niet voor draaien. De socialistische president houdt vast aan het verlagen van de uitgaven van de opgezwollen Franse staat met 50 miljard euro om de belastingdruk op het bedrijfsleven te verlagen. En Hollande wil dat Frankrijk de tijd krijgt om zijn concurrentievermogen te herstellen en geen gezeik horen over de snelheid waarmee het begrotingstekort wordt verlaagd. “Vraag ons niet in vijf jaar te doen wat onze Duitse vrienden in tien jaar deden, met een economische toestand die veel gunstiger was zonder dat er beperkingen voor het begrotingstekort waren”, aldus Hollande.
8. China censureert het internet in China met een Chinese muur, en nu wil Rusland het internet in Rusland achter een ijzeren gordijn. Volgens de krant Vedomosti gaan Russische internetproviders volgende week overleg voeren om te kijken of het mogelijk is “in geval van nood” Rusland uit te schakelen van het globale internet. Ook in Rusland hebben ze heel goed door dat als je mensen hun vrijheid wil afpakken, je onder het mom van `noodgevallen` of `veiligheid` te werk moet gaan.
9. De beursagenda is vandaag leeg, maar er komt nog wel een handig Amerikaans macrocijfer uit om 16:00: de Leading Indicators van The Conference Board voor de maand augustus. De conjunctuurindicator heeft de afgelopen tijd gewezen op een steeds verder aantrekkende Amerikaanse economie (zie de grafiek). De markt verwacht dat de opwaartse trend doorzette vorige maand.
10. Europese aandelenbeurzen kleuren vanochtend groen. De Europese Stoxx 50 is op weg naar een weekwinst van 2 procent. De AEX staat voor de week ruim 1,7 procent in het groen en is op weg om op het hoogste niveau sinds juli 2008 te sluiten. Schotland zorgt voor opluchting en daarnaast is er de hoop dat de ECB meer gaat doen om de economie te stimuleren.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl